Maandag 13 augustus Tolerant?

Ik hoor de verschillende lezers al 2 dingen denken als ze dit bericht van mij gaan lezen.
In de eerste plaats natuurlijk: Waarom heeft Maarten al 3 weken niets geplaats?
En in de 2e plaats: Ooh, nu maakt hij een mooie uitslag, dus daarom durft hij weer te schrijven.

Nou is niet menselijks mij vreemd, maar ik ga hier vandaag niet over de uitslag van afgelopen zaterdag schrijven. Hoewel ik natuurlijk hartstikke tevreden ben.
Maar ik krijg van diverse kanten wel wat vragen, en daar wil ik toch proberen om een antwoord op te geven. Let wel, ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik wil mijn gevoelens van de laatste weken toch wel even toelichten, al is dat lastig en niet voor iedereen te begrijpen.

Sinds een hele tijd plaats ik alles wat ik hier neertyp ook op Facebook. En uiteraard krijg je dan ook reacties, en lees je ook andere schrijvers op FB en daar staan dan ook weer reacties bij.

Een paar weken terug werden vanwege de warmte de wedstrijden op zaterdag afgelast. (terecht denk ik). Sommige afdelingen gingen naar de zondag, maar ook enkele afdelingen, waaronder afdeling 11 deden dat niet. Voor mij als principiële liefhebber deed me dat heel goed. Maar ik begrijp ook dat er liefhebbers anders over denken. Maar toen ik de reacties van sommigen op FB las, ben ik heel erg geschrokken. Pakweg 10 jaar terug was ik misschien in de pen geklommen maar dat heb ik inmiddels wel afgeleerd.
Naast geschrokken, was ik bovenal teleurgesteld in deze reacties. De benamingen die de principiële liefhebbers kregen zal ik hier maar niet herhalen, maar ik heb het me wel persoonlijk aangetrokken. Juist van liefhebbers waar ik anders van had verwacht, en die ik hoog heb staan kregen de principiële liefhebbers er van langs. En nogmaals, dat deed zeer.
En dan ga je jezelf afvragen: Wil ik nog langer deel uit maken van deze hobby/sport? Sommige lezers zullen nu glimlachend denken “Welkom in de echte wereld Maarten” en dat is misschien ook wel zo. Waarschijnlijk ben ik nog steeds heel naïef. De maatschappij is ontzettend veranderd en de duivenwereld dus ook. Maar dan is juist principeel blijven voor mij heel belangrijk. We zijn ontzettend tolerant, behalve als het over het Christelijke geloof gaat. Dat moet achter de voordeur blijven.

Gaan de duiven op zondag los ivm het weer heb ik daar geen moeite mee. En hoewel we zelfs een mooie regeling hebben om zelfs nog mee te kunnen doen met de kampioenschappen, zou ik er geen moeite mee hebben om daarvoor uitgeschakeld te zijn. Het is immers mijn keuze om wel of niet mee te doen op zondag.
Gaan we echter bij voorbaat al op zondag vliegen, dan wordt er voor mij een grens overschreden waar ik niet aan mee wil en kan werken. Zelfs al zou ik geen duiven mee hoeven te doen. Gelukkig is het (nog) steeds niet gebeurt, en ik hoop dat het ook zo blijft.
Ik ben dankbaar en blij dat we als principiële liefhebbers nog steeds mee mogen doen. Ook al denkt de overgrote meerderheid anders. Met dank aan onze bestuurders.

Er zijn nog steeds mensen die denken dat wij hier op Urk zaterdagsavonds ons onder een zwart kleed verstoppen en daar zondagsnachts onder vandaan komen. Zo is het dus echt niet, we hebben ook hier gewoon internet en stromend water op zondag. Maar de zondag is voor mij wel een speciale dag waarop mijn geloof en gezin centraal staat.

Overigens moeten we als principiële liefhebbers ook de hand in eigen boezem steken. En ikzelf voorop. Als onze mede sportbeoefenaars alleen maar aan ons kunnen zien dat we Christen zijn omdat we niet op zondag vliegen, dan is er iets goed mis. Nee, dat laat je zien met je hele gedrag. Dus ook in het clubgebouw. Zijn we er altijd als eerste bij om bijvoorbeeld onze LC en (afdelings)bestuursleden in een hoek te trappen. Nou dan gaat er weinig van ons uit. Daarom heb ik ook wel moeite met de gang naar de rechter wat in afdeling 8 gebeurt is. Ook dat is voor mij een brug te ver.
Voor mezelf ben ik er ook eigenlijk wel uit, op een gegeven moment houdt het gewoon op, principes gaan voor de duiven. Maar hoewel ik best wel veel moeilijkheden voorzie in de toekomst, ga ik er toch vanuit dat ik nog heel lang met duiven kan blijven spelen.
Maar hier op Urk zijn dit jaar al enkele (top) spelers gestopt met onze prachtige hobby, allemaal om verschillende redenen, maar ik weet zeker dat bovenstaande ook heeft meegespeeld in hun overweging om de stoppen.
Als je van je ontspanning, veel ongezonde spanning krijgt, is er iets niet goed.

Principes houden alleen stand als we het elkaar gunnen. En wel of niet op zondag vliegen is een keuze die je persoonlijk maakt, Daarmee ben je niet beter of slechter als een ander.

Misschien roept bovenstaande wel vragen op. Stel ze gerust maar dan even via de mail mhakvoort@solcon.nl

Ik plaats nu op FB alleen nog de prestaties, en wie meer wil lezen kan dat gewoon op deze site doen. Volgende keer schrijf ik weer over de duiven 😉 Ik moet ook degene bedanken aan wie ik de goede prestaties van afgelopen zaterdag te danken heb: Hans Eijerkamp, Alfred Stijker en Gert Jan Beute om maar eens een paar namen te noemen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.