Vrijdag 11 mei Stress

Opleren
Deze week toch maar begonnen met het goede voornemen om de jongen stressbestendiger te maken. Eerst een uurtje in de mand laten zitten, en toen een km verderop losgelaten.
Het begon al goed……

Ik heb bijna een uur bij de hokken gestaan eer dat het koppel weer boven het hok zwierde. FF billenknijpen dus. Morgen wil ik dit weer even doen en dan iedere keer wat verder weg loslaten. Moet dat allemaal, dat weet ik niet, maar ik wil er alles aan doen om hier de verliezen terug te dringen. Ze zijn in ieder geval gezond en vanmorgen vlogen ze ook een uurtje om de deur.
Kijk ik naar de GPS gegevens van Rieks Lonsain (interessant om te volgen trouwens) Dan zie je dat zijn jongen soms meer dan 20km van het hok verwijderd zijn tijdens hun training. En dan lijkt mijn manier van voorbereiding een beetje onzin. Maar ze wennen in ieder geval aan de mand en dat scheelt stress. En stress is vaak Coli op mijn hok.

Feiten
Die GPS gegevens zetten trouwens veel zaken die we zomaar aannemen in een ander daglicht. Enkele feiten op een rijtje:
-Duiven vliegen niet gauw over het water.
-Duiven vliegen wel gewoon over het water en pakken de kortste route.
-Duiven trekken om de Veluwe heen (roofvogel gevaar)
-Duiven vliegen recht over de Veluwe heen om zo snel mogelijk hun thuisbasis te bereiken
-Duiven vliegen om buien heen
-Duiven vliegen recht door de buien heen, en trekken zich niets aan van een bewolking en regen
-Met een oostenwind is de westkant in het voordeel
-Met een westelijke wind is de oostkant in het voordeel
-Vanaf een oostelijke losplaats met een oostelijke wind kunnen duiven aan de oostkant van het concoursgebied toch een topklassering in de afdeling behalen
-Vanaf een oostelijke losplaats met een westelijke wind kan de westkant van het concoursgebied geen topklassering behalen

Zomaar wat zaken die je kan waarnemen wanneer de duiven een GPS ring dragen. Lijkt me toch mooi voor de toekomst. Praten kunnen ze niet, maar dit maakt veel duidelijk.

Quievrain
Vanavond maar weer 20 in de mand voor Quievrain. Het weer lijkt goed, ik hoop op net zo’n uitschietertje als vorige week, maar het kan ook zomaar weer tegenvallen. In ieder geval maar weer genieten van de aankomsten!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.